Marvel Filmlerinin Bugünü ve Geleceği: Bundan Sonra?

Marvel filmleri ile ilgili önceki yazımda Marvel Sinematik Evreni’nin (MSE) oluşumuna ve farklı karakterlerin film haklarının farklı şirketlerde nasıl kaldığına değinmeye çalışmıştım. Bu yazıda ise MSE’nin duyurusu yapılan dördüncü evresi ve beşinci evresinden bahsederken Sony’nin Marvel Evreni’ni (SME) de anlatmaya çalışacağım.

 

Marvel Sinematik Evreni’ndeki filmler çeşitli evreler hâlinde hazırlanarak üretilmeye özen gösterilir. Hangi evrede hangi filmlerin çekileceği önceden belirlenir ve gerek hikâyeler, gerekse prodüksiyonlar ona göre hazırlanır. 2008’den 2012’ye kadar çekilen filmler birinci evrede, 2013’ten 2015’e kadar çekilen filmler ikinci evrede ve 2016’dan 2019’a kadar çekilen filmler üçüncü evrededir. İçerisinde olmamıza haftalar kalan 2020 yılında ve 2021’de Marvel Studios tarafından çekilecek filmler ise dördüncü evre olarak karşımıza çıkacak.

 

Dördüncü evredeki filmlerin vizyon tarihleri ve bir tanesi hariç isimleri belirlenmiş durumda. İlk olarak 1 Mayıs 2020 tarihinde merakla beklenen Black Widow filmi gösterime girecek. Aynı yılın 6 Kasım’ında ise The Eternals filmi seyirci ile buluşacak. 12 Şubat 2021’de Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, 7 Mayıs 2021’de Doctor Strange in the Multiverse of Madness, 16 Temmuz 2021’de ismi henüz duyurulmamış üçüncü Spider-Man filmi ve 5 Kasım 2021’de ise Thor: Love and Thunder filmleri vizyona girerek dördüncü evreyi tamamlayacak.

 

2016 yılından itibaren her yıl en az üç filmi vizyona sokan Marvel Studios, özellikle Avengers: Endgame ile doruk noktasına ulaşan filmlerinin ardından özellikle başı çeken Captain America ve Iron Man karakterlerinin yokluğunda (ya da yeniden katılmasıyla) nasıl bir yol izleyeceği belirlenirken 2020’ye nispeten daha az ağırlık verilmesi ve sadece iki film çıkarılması kararlaştırılmıştı.

 

Beşinci evrenin ise daha önce farklı stüdyolar tarafından filmleri çekilen Fantastic Four ve Blade karakterlerinin MSE’ye döneceği dönem olarak öngörülüyor. Duyurusu yapılan Black Panther II filmi ile beraber 7 film için daha 2022 ve 2023 yıllarında vizyon günleri ayrılmış durumda. Ant-Man, Captain Marvel, Guardians of Galaxy filmlerine çekilecek devam filmlerinin yanı sıra Fantastic Four, Blade ve ana karakteri henüz belirlenmeyen bir mutant filminin çekilmesi bekleniyor. Deadpool karakteri için çekilecek üçüncü filmin Marvel Studios tarafından çekilip çekilmeyeceği veya MSE’ye dâhil edilip edilmeyeceği kesinlik kazanmadı. Spider-Man karakteri için de beşinci evrede bir film çekilmesi beklenebilir.

 

Öte yandan Marvel karakterlerinin film hakkında sahip olan diğer şirket Sony ise kendi sinematik evrenlerini yaratmakla ilgileniyor. 2014 yılında vizyona giren The Amazing Spider-Man 2 filminin ardından Sony’nin hedefi MSE ile yarışacak bir sinematik evren yaratmaktı. Ancak 2014 filminin başarısızlığı Spider-Man karakteri için Marvel ile bir anlaşma yapılması ve yeni Spider-Man filmlerinin Marvel Studios tarafından üretilmesi ile sonuçlanmıştı. Bu anlaşmaya göre Sony, kendisine Spider-Man karakteri ile beraber gelen ve sayıları bazı kaynaklara göre 900’ü bulan yan karakterlerin film haklarını elinde bulundurmaya devam ediyor.

 

Sony bu yeni evren hakkındaki ilk denemesini 2018 yılında çıkardığı Venom filmi ile yapmıştı. Film eleştirmenlerin yoğun eleştirmesine rağmen Tom Hardy’nin başarılı performansı ile beraber müthiş bir gişe başarısına ulaştı. Bunun sonucunda Venom 2 filmi çekilmeye başladı. 31 Temmuz günü vizyona girecek Morbius filmi ile 2 Ekim günü vizyona girecek Venom 2 filmleri SME’nin geleceğini şekillendirecek. Nightwatch, Kraven the Hunter, Black Cat, Silver Sable ve The Sinister Six karakterleri için filmler çekileceği konuşuluyor. Silk, Doctor Octopus ve Gwen Stacy gibi karakterlerin de kendi filmleri için geliştirilebileceği kesin.

 

Bunların dışında bir sürprizin de gelmesi mümkün. Sony, Men in Black serisinin film haklarına sahip. Men in Black serisi ise aslen Aircel Comics tarafından yayımlanan bir çizgi romandan geliyor. Aircel Comics daha sonra Malibu Comics tarafından satın alındı, Malibu Comics de aynı şekilde Marvel Comics tarafından satın alındı. Malibu Comics’in (Night Man gibi) karakterlerinin çizgi roman hakları Marvel Comics’e ait. Bu da teknik olarak Men in Black serisindeki filmlerin birer Marvel filmi olduğu fikrini doğurmakta. Özellikle bu yıl vizyona giren Men in Black: International filminin başarısızlığı göz önüne alındığında Sony hem SME’yi güçlendirmek için hem de MIB serisinin değerini kaybetmemek için bu riskli yola girilebilir. Daha önce de MIB serisinin Jump Street serisi ile bir araya gelerek MIB 23 filmini çıkartması planlanmıştı. MIB serisinin (diğer) Marvel karakterleri ile beraber kullanılması düşünülebilir.

 

X-Men serisine gelecek olursak 20th Century Fox’un yapımcısı olduğu film serisi 2 Nisan’da gösterime girecek The New Mutants filmi ile son bulacak. Disney-Fox anlaşmasının arkasında filmde birtakım değişikliklere gidildiği söylense de filmin mutantların MSE’ye entegrasyonunun nasıl olacağı konusunda bir ipucu vermesi beklenmiyor. Marvel Studios’un, MSE’nin beşinci evresinde bir mutant filmi çekmesi bekleniyor. Bu mutant filmi X-Men karakterleri için yolun nasıl çizileceğini gösterecektir ancak bundan daha önce bazı bilgilerin gelmesi muhtemel.

 

Avengers: Endgame filminde Captain Marvel’in diğer evrenlere de gittiği söylenmişti Doctor Strange’in de sıradaki filminin başlığında “Multiverse” kelimesi geçmekte. Buna göre mutantların MSE’ye eklendiği hikâye farklı bir evrenden gelmeleri üzerine olabilir. X-Men evreninin en popüler ve en çok kazandıran karakterlerinden Deadpool’un akıbeti ise muhtemelen X-Men’in kalanından farklı bir şekilde değerlendirilecek. Bilindiği gibi MSE’deki filmler genel yaş grubuna yönelikken Deadpool R-rated yani yetişkinlere yönelik bir film. Bu karakteristik özelliği kendisini diğer filmlerden ayırdığı için Marvel Studios’un Deadpool için ayrı R-rated filmler yapacağı da konuşuluyor.

 

MSE’nin dördüncü ve beşinci evrelerinin sonunda X-Men karakterlerinin nasıl entegre edileceği ve Iron Man ile Captain America sonrası nasıl bir harita çizileceğinin tamamıyla belirlenmesi bekleniyor. Aynı zamanda Disney+ platformunun oluşmasıyla daha fazla dizinin üretilmesi ve bu dizilerin filmlerle ilişkilendirilmesi de söz konusu. Diğer taraftan SME’nin nispeten düşük profilli karakterleri ile nasıl hareket edeceğini merakla bekliyoruz. Guardians of the Galaxy örneğinden gördüğümüz gibi karakterlerin az bilinir olması filmlerin bütününün başarısını bilhassa etkilemiyor.

 

2020 yılı nispeten kısır geçecek olsa da 2021 ve sonrasında çizgi roman karakterlerine dayalı birçok filmin bizi eğlendirmesi muhtemel. Bakalım Sony, kendi karakterleri ile Marvel’in evrenine karşı durabilecek mi…

 


 

Yazar notu: Yazıda geçen tüm karakterler ve filmler karışıklığa mahal vermemek adına özgün İngilizce isimleri ile yazılmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir