Oprah Winfrey, Bill Gates, Mark Zuckerberg ve daha birçok günümüz dünyasının başarılı isimleri başarılarını, “5 Saat Kuralı” denen kurala bağlıyorlarmış. Bu kişiler yerlerinde saymamalarını ve kendilerini ileriye taşımalarının nedeninin hep 5 Saat Kuralı olduğunu söylüyorlar.
Peki nedir bu 5 Saat Kuralı ve bu kural nasıl başarıyı getiriyor?
5 Saat Kuralı, haftada beş saat ya da hafta içi her gün birer saat başarıyı yakalamak ve uzmanlaşmak istediğimiz alanın, konunun üstünde durmak demek. 5 Saat Kuralı üç ana başlığa ayrılıyor: okuma, derinlemesine düşünme ve deneyimleme.[1] Bu kuralı düzenli bir şekilde tekrarlar ve uygularsak eğer istediğimiz başarıyı elde edeceğimiz öne sürülüyor. Her ne kadar meşgul olursak olalım yapabileceğimiz şeyler aslında, hatta belki de yapmamız gereken şeyler. Sonuçta dünyanın en saygın girişimcileri, sanatçıları ve politikacıları vakit ayırıp yapabiliyorsa biz neden yapamayalım?
Bu sistem ilk kez Benjamin Franklin tarafından ortaya atılmış. Franklin erken yaşta okulu bırakıp babasının yanında çırak olarak çalışmaya devam etmiştir. Ancak Franklin çalışmayı ne kadar sevse de içindeki kitap okuma aşkı ve öğrenme isteğini bırakamıyormuş. Franklin’e göre 5 Saat Kuralı’nın en temel ögeleri kendine zaman ayırmak ve yeni bir şeyler öğrenmekmiş ve bunları başarmanın en etkili yollarından biri de okuma alışkanlığıymış. Franklin; yeni bir beceri öğrenmek, okumak, yazmak, hedeflerini belirlemek ya da deneyimlemek için hafta içi her gün en az bir saatini ayırıyormuş.[2]
1 – Okuyun
Birçok başarılı insanın ortak alışkanlığı kitap okumalarıdır.[3] Okumak aynı zamanda öğrenmenin en kolay, en basit yollarından biridir; belki de en ucuz olanı. Başarılı iş adamı Bill Gates başarısını yılda 50 kitap okumaya borçlu olduğunu söylüyor.[4] Hatta Bill Gates’in “şahsi blogu“nda okuduğu ve önerdiği kitapların bir listesi bulunmaktadır. Aynı zamanda Oprah Winfrey’in de bolca kitap okuduğunu ve kitap tutkunu olduğu bilinen bir durum. Kendisi başarının kitaplarda saklı olduğuna inanıyormuş.
“Kitaplar benim kişisel özgürlük biletimdir.” – Oprah Winfrey
2 – Derinlemesine Düşünün
Okuduklarımızın, gün içinde öğrendiklerimizin ve yaşadıklarımızın üzerine düşünmemiz bu konuları pekiştirmemizi sağlayacaktır ve unutmamamız için de önemli bir yardımcıdır. Bunu gerek günlük tutarak, gerek yapılmışlar listesi yazarak ya da not defterine küçük notlar alarak yapmak mümkün ve basittir.[5] Bazı insanlar bu not tutumunu birilerine anlatarak uyguluyor bu şekilde öğrendiklerini pekiştirmiş oluyor ve üstüne düşünüp kafa yoruyor. Derinlemesine düşünerek ilerisi için de yeni fikirler üretebiliriz.
3 – Deneyin
Denemek veya test etmek ileriye gitmenin en önemli kuralıdır belki de. Yeni şeyler denemek, üzerine düşünmüş olduğumuz projelerimizi test etmek başarıya giden en önemli adımlardan biri. Çünkü denemeden hiçbir şeyi bilemeyiz. Bu yüzdendir ki iş yerlerinin yöneticileri genellikle her sene çalışanlarının kendilerine yeni projelerle gelmesini ve bu projeleri denemesini isterler ve desteklerler. Deneyip elbette ki yanılacağız ama ders çıkarmak da bir başarıdır. Önemli olan denemekten korkmamak. Hiçbir yenilik, hiçbir icat aynı şeyi tekrar tekrar yaparak ortaya çıkmamıştır. Sonuçta her yeni icat bir deney sonucu oluşmuştur.[5]
Şunu da iyi anlamak gerekir ki, çalışmak ve öğrenmek farklı şeylerdir. Her gün bir önceki günden daha fazla ve daha sıkı çalışmak uzun vadeli bir başarı görmemize yeterli olmayabilir. Aynı yerde saydığımızı düşünebiliriz.[3] Bütün gün bir sınava çalışmış olmamız o konuları öğrendiğimiz anlamına gelmez. Öğrenmek başka bir şeydir. Her gün aynı şeyleri yaparak farklı sonuç alamayız ya da kendimize bir şey katamayız. Günlük kargaşalarımızla boğuşurken kendimizi geliştirmek için kendimize zaman tanımamız lazım; belki de nefes almak için, ki yaptığımız işte verimli olabilelim ve kendimizi ileri taşıyabilelim. Aslında en önemlisi verimli olabilmek, yaptığımız her ne ise onu öğrenerek ve anlayarak yapabilmek ve her yeni gün yeni bir şey öğrenmek.
5 Saat Kuralı gündelik rutin yaşantımızın dışına çıkmaya ve meydan okumaya cesaret etmeye dayanıyor.[6] Öğrenmeye aç olmak ve hiçbir zaman doymamak, hep daha fazlasını istemek. Öğrenme, hayat boyu devam eden fakat hiç bitmeyen bir etkinliktir.
Referanslar
[1] https://abprojeyonetimi.com/dunyanin-en-basarili-insanlari-tarafindan-kullanilan-5-saat-kurali/
[2] https://www.iyihisset.com/yasa/kariyer/basarili-olmanin-sirri-5-saat-kurali
[3] https://www.globalvillagespace.com/5-hours-rule-will-make-successful/
[4] https://www.businessinsider.com/why-bill-gates-reads-50-books-a-year-2015-11?r=UK
[5] https://www.lifehack.org/538067/the-5-hour-rule-that-turns-ordinary-people-into-successful-ones
Fotoğraf için tıklayınız.