Trafik Kurallarını Biliyor musunuz?

Gelin trafik kurallarından ve araba kullanmaktan bahsedelim biraz bu hafta. Belki hepsi kurallara dâhil değil ülkemizde fakat daha rahat bir trafik akışı ve hayat kurtarma yönünde pozitif etki sağlayacakları kesin bence.

 

En başta güvenlik, en önemlisi. Arabanın motorunu çalıştırmadan arabaya biner binmez ilk iş emniyet kemerini takmak olmalıdır. Önceliğimiz bu olmalı her zaman, önce güvenlik.

 

Sonrasında şunlara dikkat çekmek ve hatırlatmak isterim:

  • Yol hakkı %80 olarak sağdakinindir.
  • Ülkemizdeki çemberlere 2 şerit giriş olsa da tek şerit çıkış bulunduğundan unutmayın ki yol hakkı çemberdekine aittir. Çembere ya da çemberdeki araca dümdüz bir şekilde çıkmayın bence. Önce sağa bakın, çünkü  çemberde yol hakkı sağdakinindir.
  • Eğer çift şerit gidiş ve çift şerit gelişi olan bir yolda iseniz -örneğin Mağusa-Lefkoşa ana yolu- bulunduğunuz yolda sadece ve sadece tek şerit kaplamaya özen gösterin. Ortada gitmeyelim.
  • İleride çember var ise sağa dönecekken çemberi kullanalım ve karşıdan gelen trafiği kesmeyelim.
  • Yola atılmayalım. Yol hakkı verilmesini bekleyelim ya da alalım; hafifçe yavaş yavaş yola çıkarak.
  • Çift şeritli yollarda ya da geniş yollarda, ikinci şerit yolun çift şerit olması içindir, park yeri değildir.
  • “Dur”, “sağa dönülmez”, “sola dönülmez” gibi tabelalara özen gösterelim ve uyalım.
  • Yaya şeridinde yol hakkı yayanındır.
  • Sizin seyrettiğiniz yönde bir araba yol kenarında park hâlinde ise yol hakkı karşıdan gelenindir; sinyal ya da işaret verilmedikçe yola atılmayalım, karşıdan araba gelmediğinde sürmeye devam edelim. Araba gelirken değil.
  • Motorlu araçların hepsinde imal edilirken sağa ve sola olacak şekilde sinyaller de üretilmiştir; bunları kullanalım. En azından döneceğimiz yere yaklaşırken en az 50 metre kala sinyal verelim. tam durunca ya da dönünce değil, zira o zaman çok bir manası kalmıyor.

 

Aslında bunlar genel olarak herkesin bildiği fakat kullanmadığı kurallar belki de. Günümüzde trafikte saygı kalmamış bence. Saygıyı geçtim aynı zamanda doğru düzgün bu kurallara uyan da kalmamış. Bence ehliyet yenilemeler yapılırken belki de bir eğitimci ile bir tur tekrardan bu kurallar üstünden geçilmeli.

 

Bu kuralları denetlemek için de aynı zamanda çember, yaya geçidi, trafik ışığı gibi yerlere kamera sistemi takılabilir.

 

Tabii ki her an her kurala uyamayacak kadar dalgın olabiliriz, ben elimden geldiğince uymaya çalışıyorum. Tecrübe ettiğim kadarıyla söyleyebilirim ki halkımızın %80’i uymuyor maalesef. Hadsizlik edecek olabilirim belki de, ediyor da olabilirim ama bunlar hayat kurtaran kurallar, konular. Trafik sıkışıklığını önleyebilecek mevzular. Uyanları ve uymaya özen gösterenleri takdir eder, uymayanların da özen göstermelerini dilerim.

 


 

Fotoğraf: Walter Knerr, Pixabay.

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir