Anne Frank Kimdir?

Adolf Hitler’in yönetimi altında Nazi Partisi 1933-1945 yılları arasında sayısız insanın canını sadece yaratmayı hedefledikleri “saf ırk” kavramına uymadığı için aldı. Ölen milyonlarca insanın tek suçu Nazi rejiminin beklentilerine uygun olmamalarıydı. Yahudileri, homoseksüelleri, çingeneleri, hastaları ve yaşlıları Almanya’nın başına gelen Versailles Antlaşması, fakirlik ve açlık gibi bütün kötü durumlar için günah keçisi rolüne başarıyla sokan Hitler ve Nazi Partisi, Almanya’nın günümüzde hâlâ utandığı o karanlık yıllara imzasını attı.

 

Anne Frank, 15 yaşında tek suçu Yahudi olmak olan genç bir kız. Ailesiyle birlikte bir ümit Almanya’dan Amsterdam’a yaşamak için göç etmiş ve tam 25 ay küçücük bir apartman dairesinde sekiz kişiyle kalmıştır. Anne, bu dönemde günümüzde hâlâ dünyayı sallama gücüne sahip olan günlüğünü bu sırada yazacaktır. 4 Ağustos 1944 tarihinde kaldıkları gizli apartmanda yakalandıktan sonra öldürülen Anne’in hikayesini, ailenin tek sağ kalan üyesi, Otto Frank (babası) yayınlayarak yaşanılan olayların gerçek yüzünü göstermiştir. 1947’de ilk basımı gerçekleşen Anne Frank Günlüğü, günümüze kadar 70’ten fazla dile çevrilmiş ve dünya çapında en fazla okunan kitaplar arasına girmiştir.

 

Anne Frank, Frankfurt, Almanya’da 12 Haziran 1929 tarihinde doğdu. Babası durumu iyi bir iş adamıydı. 1933 yılında, Anne 4 yaşından küçükken Adolf Hitler Almanya Başbakanı oldu. Başa gelirken hedefledikleri “saf Alman ırkı”nı yaratmak uğruna, Yahudileri toplumdan temizlemek için ellerinden geleni yapmaya başladılar. 1933 yılının sonbaharında, Otto Frank tehlikenin farkına varıp, kızlarını ve eşini alarak Amsterdam’a taşındı. Fakat, 1940 yılında Almanya İkinci Dünya Savaşı sırasında Hollanda’yı ele geçirince etnik temizlik Hollanda’da da gerçekleşecekti.

 

1942 yılında babasının kurduğu küçük iş yerinin çatı katında, apartmanda kalan insanların iyi niyeti ile saklanmaya başladılar. Şanslılardı ki apartmanda yaşayanlar yardım etmek için ellerinden geleni yapacaktı. Daha sonra sayıları 8’e ulaşan, içinde Anne Frank ve ailesinin de bulunduğu grup, apartmanın çatı katında saklanmaya devam etti. Ses çıkartmadan, dışarı çıkmadan, güneş almadan veya cam açmadan geçecek 25 ay başlamıştı. Zamanını geçirmek için on üçüncü yaş gününde hediye olarak aldığı günlüğe hayatını, korkularını ve yaşadıklarını yazmaya başlayan Anne, günümüzde yazılarının yaratacağı etkinin farkında değildi.

 

4 Ağustos 1944 günü, Anne Frank ve 7 diğer kişi saklandıkları katta Gestapo adi verilen Nazi polisleri tarafından yakalandılar. Saklandıkları yeri ele veren kişinin kimliği tespit edilemedi. Anne ve kardeşi Margot, Auschwitz toplama kampına gönderildi. 27 Ocak 1945’te Almanya’nın kaybetmesi ile Sovyet Ordusu tarafından serbest bırakılan ölüm kamplarından sağ çıkan sadece Otto Frank olacaktı. Geri kalanlar açlıktan (Edith Frank), gaz odalarında (Hermann van Pells) ve çalışma şartlarından öldüler.

 

Amsterdam’a geri döndüğünde Otto Frank, Anne’ın günlüğünü buldu. 300 sayfadan fazla olan yazıları temize geçirip 1947 yılında Het Achterhuis adı altında yayınladı. Amerikan yayımcılar basım yılında kitabı “sıkıcı ve aşırı bunaltıcı” olduğu için reddetse de gördüğü ilgi sonucu 1952 yılında The Diary of a Young Girl adıyla basıma sundu. Dünya çapında on milyonlarca satan, yetmişten fazla dile çevrilen Anne Frank’in hikâyesi Nazi döneminin en karanlık yüzünü 15 yaşında bir kızın gözünden olabilecek en çarpıcı şekilde anlatıyor. Yaşadığı süre boyunca yazar olmak isteyen Anne, öldükten sonra sahip olduğu başarının ve yarattığı etkinin ne yazık ki asla farkında olamayacak.

 

* “Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır, çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür” – Anne Frank’in Günlüğü (sayfa 264)

* “Barış içinde yaşamak dururken, birbirinin gırtlağına sarılmak niye?” – Anne Frank’in Günlüğü (sayfa 232)

* “Zaman çabuk geçsin diye yatağa atıyorum kendimi; uyumaya başlıyorum. Bu sessizliği, bu dinmez korkuyu gidermek için başka ne yapabilirim bilmiyorum.” – Anne Frank’in Günlüğü (sayfa 119)

 

* Saklandıkları kata girmek için kullanılan giriş, kitaplık:

* Evin önden görünümü ve saklanma katına girişi:

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir