Ben Bunu Bir Yerde Görmüştüm

Yazımı okumaya başlamadan önce bunu mutlaka izleyin.

 

Bu videoyu iki kez izleyince -özellikle alt yazıyı da açarsanız tadından yenmez- size çok tanıdık bir yapılanmayı çağrıştırmıyor mu? Bazı cümleler o kadar aynı ki acaba doğrudan çeviri mi yapıldı diye sorgulamaktan kendimi alamadım. Acındırma, dini kullanma, iğrenç üslup, çalma, çırpma ve en sonunda da  “God! God!” (Tanrı! Tanrı!)* diye haykırma. İnsan videoyu elleri yanaklarında ağzı açık bir şekilde izliyor. Tabii ki açık bir şekilde ülkenin başkanının da desteğiyle, yardım adı altında bu denli paraların toplanması… Üstelik daha önce hakkında birçok suç duyurusu olan bir kadın. Amerika’nın geleceği için bir tehdit unsuru olabilir. Derinliklerine inmeyeceğim bu yazımda maalesef.

 

İnsan bu videoyu izlerken kendine sormadan duramıyor: Yahu bu dinler neden var? Müslüman da aynı, Hristiyan da aynı. Benim bir bilgim yok ama eminim daha başka dinlerde de benzer örnekler vardır. Paula White diyor ki “Paranızı bana verin, ben size öbür dünyada yer ayıracağım.”. Yahu güzel kardeşim, ben burada cehennemi yaşıyorum; görmediğim, bilmediğim bir yer için neden para vereyim? Bilmiyorum, ama üzerine çok düşünüyorum.

 

Bu hafta ardı arkasına gelen haberlerden bir tanesi bu.

 

İnsanlar aç, insanlar borçlu. Fakat ekonomik kriz yok. Her şey tıkırında. Esnaf borçlarını ödeyemiyor, birçok firma sadece borç ertelemeye çalışıp bu süreci uzatıyor. Daha kötüsü, çıkıp da “Ekonomik kriz var.” demek yasak. Bakın eleştiri demiyorum, elindeki verilere göre yorum yapmak dahi hapis cezasına kadar varabiliyor. Kriz yok. Her şey yolunda.

 

Bazen arkadaşlarımla oturup konuşurken Stefan Zweig’ı anmadan yapamıyoruz. İkinci Dünya Savaşı’nın sebep olduğu bu kadar acıyı görmek istemeyip intihar eden Stefan Zweig. Bu aralar pek popüler, kimsenin elinden düşürmediği bir yazar. Mutlaka okuyun tabii; bir edebiyat eleştirmeni değilim ama uzun hikâyelerindeki psikolojik derinlik insanı günlerce üzerinde düşündürtüyor. Ancak, andık bitti; bizim işimiz olmaz böyle şeylerle.

 

Bu hafta daldan dala atladım biraz, pek de toparlayamadım. Kafamın içi öyle çünkü. Bolca haber okuyun… Veya okumayın mutlu kalın. Yine de, kendinize iyi bakın.

 


 

Referanslar ve Notlar

[1] NowThis News. (2019). “Trump’s Faith Advisor Paula White Is Now a White House Staffer”. YouTube.

[2] BBC Editörleri. (2019). “Antalya’da hayatını kaybeden ailenin evinde siyanür bulgusuna rastlandı”. BBC Türkçe.

 

*Editörün notu.

 

Fotoğraf için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir