Göğe Bakalım

Oldum olası hep gökyüzüne bakmayı sevmişimdir. Gökyüzüne baktıkça yeryüzünden bir mola aldığımı, arındığımı ve nefes aldığımı hissederim. Gökyüzü sonsuzu ve sonsuzluğu düşündürür hep bana. Sonuçta yeryüzü yüzyıllardır paylaşılamamakta; fakat gökyüzü öyle mi? Kimse gökyüzünden henüz bir rant elde edememiştir.

 

Turgut Uyar’ın da dediği gibi: “Hepimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım…”

 

Sokakta yürümeyi çok severim, yanımda biri olsun olmasın, gece gündüz, yağmurlu karlı fark etmeden her dışarıda olduğumda ya da değilsem dışarıya çıkıp göğe bakarım. Yaşama kabiliyetime bir çeşit doping gibi bu.

 

Gökyüzüne her gün bir kere bakmak gerekiyor.

 

Baktıkça, mavideki sonsuzluğun huzurunu hissediyorum.

 

Gökyüzü bence her türlü duygu ve düşünceyle dolu. Umut, huzur, yaşam. Hepsi orada. Bizi aşağıya doğru çeken yeryüzü, ağırlıklar, her şeyi geride bırakarak gökyüzüne bakmak.

 

Hayatımın en önemli kararlarını almadan önce her seferinde gökyüzüne bakmışımdır, Allah’a/Tanrı’ya ya da evrenin kozmik gücüne inandığımdan değil, hadi bir soluk daha diyerek zihnimi süpürdüğümden.

 

Yine bir gün günün tam da “göğe bakma durağı”nda iken, güneşin batmış olduğu saatlerde bir dizi ışık dikkatimi çekti gökyüzünde. İlk başta yıldız kayıyor sandım, sonra yıldızların bu kadar belirli ve düzenli bir şekilde art arda kayamayacağını ya da bir dizi kuş gibi hareket edemeyeceğini düşündüm. “Acaba” dedim, dünya hızlı mı dönmeye başladı, ne oluyor?

 

Şöyle anlatayım gördüklerimi size; düşünün ki 10-15 tane ışık, birbirlerinden aynı mesafe uzaklıkla yörüngedeymişçesine hareket ediyor. Arkalarında takip eden bir ekip yok, sadece o takım bunu yapıyor. Çok garip değil mi? Astronomi ve fizik ilgi alanlarımdan olduğundan tabii ki öncelikle günümüzdeki haberlere, sonra da astronomi ve fizik haberlerinde bu durumu araştırmaya başladım.

 

Satürn geriliyor, Plüton kızgın falan değil sebebi; sebep her zaman olduğu gibi, bilim!

 

Bu sıralı ışıltılarının sebebi, Elon Musk!

 

Uzaya Starlink uyduları göndermiş.

 

Starlink uyduları nedir?

 

Starlink, internet uydu ağının 6. halkasıymış. İlk başta Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada olmak üzere, ileriki zamanlarda dünya çapında bir internet uydu ağı yaratmak amaçlı 2019’da hayata geçirilen bir proje bu.[1]

 

İnternet olmayan ya da kullanımın aşırı olduğu yerlerde çok işe yarayacak bir teknoloji.

 

Hep Tesla markasının ve Elon Musk’ın bir hayranı olmuşumdur zaten, bugün bu ikiye de katlandı.

 

Çoğumuzun, buna ben de dâhil, zamanla ve kendiyle yarış içinde olduğu hayatları var. İşimiz, okulumuz, hayatımızdaki insanlar sebebiyle değil, kendimiziz bunu sebebi. Durmaktan korkup, durmadan maraton içindeyiz. Hep bir yetişme çabası. Ben de yapıyorum bunu fakat göğe bakmayı asla vakit kaybı saymadım. Her seferinde zihnimin ve kalbimin tozlarını süpürüyor.

 

Bugünkü gibi zamanlarda da işin içine bilimi de katıp bilgi dağarcığımı genişletiyor.

 

“Gökyüzüne bakmayanların kalbi daha çabuk kirlenir.” – Cahit Zarifoğlu

 


 

Referanslar:

  1. https://www.spacex.com/sites/spacex/files/starlink_press_kit_nov2019.pdf?fbclid=IwAR0YliT8jtNRPgDXtL8HLbnoocWLESSiL2tCDESZwoL-LbmRZxyXDkDz1Zs

 

Kapak fotoğrafı için tıklayınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir